Back to Press

Real estate giant acquires Bockasjö AB for 462 million kronor

Download the full article
here

Fastighetsjätten Catena förvärvar Borås-bolaget Bockasjö, en stor utvecklare inom logistikfastigheter. Köpeskillingen är nästan en halv miljard kronor. Bockasjö som är skapat av kända Boråsentreprenörer har utvecklat logistikparker vid Landvetter och vid Göteborgs hamn.

Entreprenörerna Paul Frankenius och Joakim Hedin säljer nu sitt bolag Bockasjö, som är specialiserat på logistikfastigheter – en viktig verksamhet i denna region.

Bockasjö AB grundades av näringslivsprofilerna Joakim Hedin och Paul Frankenius i Borås. Det är ett bygg- och fastighetsutvecklingsbolag och har sedan det grundades år 2004 uppfört ett 35-tal logistikfastigheter om runt en miljon kvadratmeter runtom i landet.

De har till exempel drivit utvecklingen av Landvetters flygplats logistikområde ihop med Swedavia. Och på Hisingen, vid Göteborgs hamn, har bolaget utvecklat fem större logistikfastigheter – där Göteborg-Borås-området har utnämnts till Sveriges bästa logistikläge under flera år. Man har också utvecklat viktiga logistikfastigheter i Skåne och vid Stockholm-Arlanda.

Nu säljer de bolaget till skånska Catena.

– Det var rätt läge nu, säger Joakim Hedin, vd och delägare i Bockasjö.

Bra matchning

– Vi har haft många joint venture-samarbeten genom åren som varit framgångsrika: med Swedavia, Platzer, Kilenkrysset och Alecta - där vi har haft kunnandet och kapaciteten. Vi har fört samtal med Catena sedan i våras. De har en markbank på fem miljoner kvadratmeter och vi har ett sätt att jobba där vi delar upp entreprenaderna på de här projekten som sänker produktionskostnaderna på fastigheterna ganska rejält.

En orsak till att man säljer nu är också en sämre konjunktur, förklarar Hedin.

– Vi går in i en marknad som är svårare nu, det blir färre projekt med den osäkerhet som är på marknaden. Och Catenas markbank säkrar sysselsättningen under många år. Vi har en väldigt stark balansräkning,men det gäller att sysselsätta människor också.

I pressmeddelandet framkommer det att Catena nu förvärvar Bockasjö med dotterbolag till en köpeskilling om 462 miljoner kronor. 125 miljoner betalas genom nyutgivna - nyemitterade - Catena-aktier. Catena har huvudkontor i Helsingborg och verksamhet över hela landet.

– Vi får bra betalt, konstaterar Joakim Hedin.

Bockasjö äger främst logistikfastigheter, varav flera i Göteborgsområdet.

Fortsätter i egna investmentbolag

Själv lämnar han och affärspartnern – affärsmannen Paul Frankenius bolaget helt medan merparten av de yngre delägarna och medarbetarna blir kvar. Paul Frankenius har varit ägare och inte operativ i bolaget och fortsätter driva sitt investmentbolag Frankenius Equity som bland annat är majoritetsägare i Gina Tricot.

Paul Frankenius är en stor näringslivsprofil som bland annat är storägare i Gina Tricot i Borås.

Joakim Hedin fortsätter att driva det fristående bolaget Bockasjö Capital.

– Jag kommer att hålla mig sysselsatt - vi äger fastigheter, har projektutveckling, bostäder och fjällhus. Och sedan är vi med i olika private equity-bolag.

– Bockasjö som vi nu säljer har varit mycket ekonomiskt framgångsrikt, men det är bra att sluta när det är som bäst.

Från köparens sida kommenterar vd Jörgen Eriksson affären:

– Med förvärvet av Bockasjö får vi den kraft som nu behövs både för att hålla ett högt tempo i vår projektutveckling och för att fortsätta överträffa förväntningarna i det vi levererar.

Catena steg tydligt på Stockholmsbörsen under tisdagen efter affären.

Back to Press